HISTORIE SVATEBNÍCH ŠATŮ

Během let se měnily barvy, styly i střihy, ale nevěsty se na svatební obřad oblékaly stále slavnostně, neboť to pro ně byla jedinečná událost. Na svatebních šatech se odrážela doba vzniku, kulturní a společenská úroveň i životní styl. Symbolem čistoty a nevinnosti bývala barva modrá, nikoliv bílá.




Rokokové svatební šaty

Během středověku se nevěsty musely v oblékání řídit dle postavení své rodiny, kterou statečně reprezentovaly. Královské a šlechtické rodiny si dopřávali to nejlepší. Jejich honosné šaty byly výrazných barev (modrá, zlatá, červená), ušité z drahých látek (hedvábí, samet, mušelín), často zdobené krajkami, zlatem a kožešinami. Nechyběly ani korunky, klobouky, věnce či závoje. Nevěsty z nižších vrstev si na svatbu braly své nejlepší nedělní šaty (černé, šedé, tmavohnědé, modré). Vždy platilo, že čím delší závoj a ozdobenější šaty nevěsta měla, tím bohatší byla její rodina. 

Bílé šaty si poprvé oblékla královna Viktorie v roce 1840, když si brala prince Alberta Sasko-Kobursko-Gothajského. Její sňatek braly ostatní nevěsty, jako svatbu snů. 

Svatební šaty císařovny Viktorie
Foto: Royal Collection

Královna Viktorie se svým manželem Albertem
Foto: Royal Collection

V době první světové války si nevěsty oblékaly především kostýmky a klobouky. V třicátých letech se jako svatební šaty prosazovaly hlavně jednoduché elegantní večerní šaty nebo bohaté šaty v romantickém hollywoodském stylu. V dnešní době se v Evropě a Americe vdávají téměř všechny ženy v bílé. Asijské kultuře vládne pestřejší barva - červená. V současnosti můžeme potkat nevěstu v bohatých dlouhých šatech s vlečkou, v neformálním modelu, v jednoduchých přiléhavých šatech bez výraznějších ozdob či v elegantním kalhotovém kostýmu. Nezapomíná se ani na doplňky jako je závoj, květinové věnce, mašle, čelenky nebo klobouky.

Oblíbené příspěvky